Πυρρώνειες Αναζητήσεις
Οδηγός πρακτικής εφαρμογής της αδιαφορίας
Λίγα λόγια για εμένα
Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, ό,τι αυτοτιτλοφορείται Δόκτωρ δεν είναι γιατρός. Γεννήθηκα το 1980. Μεγάλωσα στην πόλη-μοντέλο που δυστυχώς έχει καταντήσει μια πόλη/....έλο (Πάτραι). Ασχολούμαι με το Χρηματιστήριο από πολύ μικρός, χωρίς να το έχω επιδιώξει, λόγω πατρός και πάππου / ως καλός μοι ο πάππος (στο σπίτι έμπαιναν μόνο οικονομικές εφημερίδες, τις οποίες αναγκαστικά διάβαζα στο μέρος, που και ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος του).
(διαβάστε περισσότερα)
Σύνδεσμοι


ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ
1626 αναγνώστες
Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2007
04:04

"Όλος ο κόσμος βρίσκεται στις όχθες ενός ποταμού από χρήματα. Το ποτάμι κυλάει, δεν έχεις παρά να απλώσεις το χέρι σου και να τα πιάσεις". Έτσι συνήθισε να λέει ένας (αποβιώσας) παλιος Πατρινός επιχειρηματίας. Σε γενικές γραμμές δε δίνω βάση σε τέτοια αποφθεύγματα εντυπωσιασμού, που περισσότερο απευθύνονται στο συναίσθημα για να δημιουργήσουν μια επίφαση αληθειας παρά στη λογική. Ωστόσο έχω πολλές φορές παρατηρήσει, ότι κάποια πράγματα είναι από τη φύση τους πολύ πιο απλά από όσο εμείς τα φανταζόμαστε. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους τομείς, από το Δίκαιο (ούτως ή άλλως οι θεωρητικοί της Νομικής κάνουμε τα εύκολα δύσκολα) έως το ποδόσφαιρο και βεβαίως και το χρηματιστήριο.

Έχω ξαναπεί σε κάποιο σχόλιό μου, ότι η ενασχόληση μου με το χρηματιστηριο είναι "μπακαλίστικη". Δε γνωρίζω να κάνω τεχνικές αναλύσεις, ούτε να βρίσκω κανάλια ή να ανοίγω διώρυγες. Απλά απέκτεισα από πολύ μικρός (και μάλιστα χωρίς αυτό να είναι συνειδητή επιλογή) κάποιες παραστάσεις ως προς το χρηματιστήριο, από κάποιες βόλτες με τον παππού μου στη Σοφοκλεους μέχρι την (άσκοπη) ανάγνωση άρθρων που λόγω ηλικίας βεβαίως δεν καταλάβαινα. Με τα χρόνια κατανοούσα όλο και περισσότερο τις επικεφαλίδες του εβδομαδιαιου πίνακα κλεισίματος τιμών και τελικά, (δε θυμαμαι σε ποιο έτος ήταν) κατέληξα στο να προσέχω -εντελώς υποσυνείδητα- μόνον τις εξής κατηγορίες. "Βάρος" ονόματος μετοχής (κάτι σαν τη "φανέλα" στο ποδόσφαιρο), τιμή κλεισίματος, αριθμός μετοχών, κέρδη/ζημίες, μέρισμα. Προσέγγιση δηλαδή χειροπρακτικού που επιχειρεί εγχείριση ανοικτής καρδιάς. Κατάλαβα σχετικά νωρίς, ότι στο χρηματιστήριο απλά αγοράζει κανείς μέρος μιας εταιρείας. Όσο λιγότερες οι μετοχές της εταιρείας τόσο μεγαλύτερο το μερίδιο που κατέχει. Όσο περισσότερα τα κερδη, τόσο περισσότερη και η αξία του μεριδίου και τόσο περισσότερο και το μέρισμα. Είχα λοιπόν παντοτε υπ'όψιν μου να αγοράζω μετοχές εταιρειών με κέρδη, με λίγες σχετικά με τον κλάδο τους μετοχές και με υψηλή μερισματική πολιτική. Έτσι, μπακαλίστικα, χωρίς αναλύσεις, πιστεύοντας κάθε φορά μόνο στην κάθε εταιρεία και στις προοπτικές της.

Σε καμια περίπτωση η άγνοιά μου στα οικονομικά δεν υποκρύπτει απαξίωση των διαφόρων οικονομικών θεωριών και τεχνικων αναλύσεων, που δίνουν κάποιες προβλέψεις. Εξάλλου θα διαψευόμουν συν τοις άλλοις και από πολλούς "μπλογγερς"  με εξαιρετικές και έυστοχες αναλύσεις (βλ. σκοτεινό χωριό). Ωστόσο τύχη στο χρηματιστήριο δεν έχουν μόνο όσοι έχουν σπουδάσει οικονομικά και μπορούν να συνυπολογίζουν 200 παράγοντες για να καταλήξουν σε ένα επιστημονικό συμπέρασμα. Δυνατότητες για κέρδη έχουν και οι "ασχετοι", στους οποίους κατατάσσω και τον εαυτό μου, εάν απλά αγοράζουν μετοχές εταιρειών με κέρδη, λίγες μετοχές και υψηλή μερισματική πολιτική και δείξουν μια κάποια υπομονή. Απόδειξη είναι όχι ο δόκτωρ Βασίλειος, αλλά ο Θωμάς Μητρόπουλος, ο κατεξοχής άνθρωπος της "πιάτσας". Το 2004 είχε αποφασίσει να επενδύσει στο χρηματιστήριο τα ταμειακά διαθέσιμα της ομάδας του Αιγάλεω...Θα παραθέσω απλά  σε εισαγωγικά τί είχε πει τότε ο "Τομ Κρουζ" του ελληνικού ποδοσφαίρου σε μια συνέντευξή του.

«Το 2006 η χρηματιστηριακή αγορά θα αντικρίσει τις 5.000 μονάδες και το 2007 θα έχουμε για τον Γενικό Δείκτη νούμερα μεγαλύτερα από εκείνα του '99...».

«Από τα τέλη του 2004 αντιλήφθηκα ότι έρχεται μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Διαβάζοντας και βλέποντας τις εξελίξεις, μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι οδηγούμαστε σε μια καινούργια εποχή. Πιστεύω ότι αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα στο Χρηματιστήριο είναι το λίγο. Η γνώμη μου είναι ότι η κατάληξη θα είναι εντυπωσιακή. Βλέπω το 2006 να πιάνουμε τις 5.000 μονάδες και το 2007 να πηγαίνουμε ακόμα πιο ψηλά από ό,τι το 1999. Για μένα όλα δεν είναι σχήμα λόγου. Τα έχω κάνει πράξη. Αυτό έγινε και με τα διαθέσιμα της ΠΑΕ Αιγάλεω, τα οποία, να ξέρετε, με πονάνε πιο πολύ από τα όποια δικά μου λεφτά. Εμπράκτως λοιπόν το απέδειξα ότι πιστεύω στο Χρηματιστήριο».

"Εγώ μόνο δύο πράγματα αξιολογώ στη μετοχή μιας εταιρείας. Τον λόγο της τιμής ως προς τη λογιστική της αξία (P/BV) και τις προοπτικές ανάπτυξης της. Ο πρώτος αριθμοδείκτης αφορά μόνο ομοειδείς συγκρίσεις κατά κλάδους μετοχών, ενώ η δεύτερη αξιολόγηση είναι απόρροια μελέτης και ενστίκτου για το πού πάνε τα επιχειρηματικά πράγματα. Η φιλοσοφία μου στο Χρηματιστήριο είναι αμυντική. Προέχει το μηδέν στην άμυνα, όπως και στο ποδόσφαιρο, και από εκεί κι έπειτα ό,τι κέρδη πάρω είναι καλοδεχούμενα. Δεν ωφελεί η επιθετική τακτική στη Σοφοκλέους».

Τελικά κάποια πράγματα είναι ίσως πιο απλά από όσο τα φανταζόμαστε....

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΓΚΝΕΦ ΕΛΛ ΚΑΡΕΛ
Σχόλια

06/10 06:38  epidoxos
Eξαιρετικο! Καλημερα σας
06/10 13:08  Δόκτωρ Βασίλειος
Επίδοξε σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Σε πνεύμα αυτοκριτικής ωστόσο να τονίσω ότι τα κριτήρια που αναφέρω απλα ΕΙΘΙΣΤΑΙ να οδηγούν σε σωστό αποτέλεσμα. Οι μετοχές της Καρέλιας, της Ελλάδος και (λιγότερο) της ΓΚΝΕΦ δείχνουν τη σχετικότητα των όσων έγγραψα (αν και αποψή μου είναι ότι -πλην της Ελλάδος-, οι άλλες δυο μετοχές θέλουν απλά -γαϊδουρινή- υπομονή).
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Χώρος ελέυθερης συζήτησης χωρίς λογοκρισίες και χωρίς διακρίσεις αυθαιρέτων και μη. Εξάλλου δεν υπάρχει και κάτι που να έχει νόημα.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις